BEELDHOUWWERK

Slaap kindje slaap

Steensoort: Ruwinka
Prijs: € 420,-

Een afbeelding bij een VPRO-artikel over slaapliedjes wereldwijd zette mij op het spoor. Uiteindelijk voor mij toch wel een van de meest ingewikkelde beelden die ik tot nu toe gemaakt heb. Het meest geslaagd vind ik de tederheid die eruit spreekt. Moederliefde, een taal die iedereen verstaat...

Stil

Steensoort: Witte albast
Prijs: € 250,-

Uitgangspunt van ‘Stil’ was het logo van uitgeverij Christofoor. Dat sprak altijd tot mijn verbeelding. Het is een sereen beeld geworden. Ik word stil als ik ernaar kijk. Vandaar de titel.

Geborgen

Steensoort: Opaal
Prijs: € 420,-

Mijn eerste opaal. Qua hardheid tussen speksteen en albast in. En altijd weer die organische vormen. Met wat fantasie zie je twee tegen elkaar aanliggende vogels. Maar ook twee slangen, of de vorm van een hart. Ik vind het allemaal goed. Want zolang we er iets van vinden, prikkelt het in elk geval de geest.

Symphony in blue

Steensoort: Blauwe albast
Prijs: € 850,-

Een massief brok steen dat om eigen initiatief vroeg. Dit keer ontstond al doende deze vorm. De steen gaf zich niet zomaar gewonnen. Die blauwe albast is hard kan ik je zeggen! Sta je achteraf naar je eigen beeld te kijken en denk je: “Waar komt dit in hemelsnaam vandaan?” De intrigerende blauwe zweem blijft een lust voor het oog. 

Streken

Steensoort: Belgisch kalksteen (crèmekleur, bijzonder hard)
Prijs: € 850,-

Een rechthoekig blok Belgisch kalksteen waaruit een Jugendstilachtige krul zou moeten ontstaan. Dat was het idee. Ben ik blij dat ik niet wist waar ik aan begon! De steen bleek snoeihard, de vonken vlogen er letterlijk vanaf. Toch heb ik hem niet machinaal bewerkt. Ik moest en zou hem helemaal met de hand doen. Heeft al met al toch wel een half jaar geduurd. Het ontwerp kreeg letterlijk vele wendingen. Vele ogen hebben er naar gekeken en vele adviezen werden gevraagd en gegeven. Er brak een stuk af, waardoor het ontwerp bijgesteld moest worden. Een steen met een verhaal, ik ben trots op het resultaat. Elke zijde is anders, hij is niet zomaar te vatten, vandaar de titel. Streken in de positieve zin des woords: ondeugend, verrassend en eigenlijk nooit saai.

VERKOCHT

Thuis

Steensoort: Keniastone

Een nautilusschelp stond model voor ‘Thuis’.  Een enorme uitdaging om juist die vorm erin

te krijgen. De kleuren komen werkelijk prachtig uit. Dat is dan gewoon weer zo’n cadeautje hè.. Veel gedachtewisselingen met collega’s over de juiste stand van het beeld. Deze dus. Voor mij valt bij deze steen alles samen; ik vind het één van mijn mooiste tot nu toe. Cadeau gegeven aan de vertrekkende eigenaar van een kapsalon in Eindhoven door zijn team van kappers en de nieuwe eigenaresse.

Engelbewaarder

Steensoort: Keniastone

Een opdracht voor multifunctioneel gebouw Engelerhart: een hele eer. Het werd Keniastone, prachtige crèmekleurige/ rode steen die goed bij de muur paste waartegen het beeld zou komen te hangen. Maar liefst 90 kilo weegt hij. Onthuld door de wethouder en enkele kinderen van Antonius Abt. De engel is bewust wat lager gehangen zodat de kinderen er bij kunnen. Ik begreep van een juf dat de kinderen regelmatig stilstaan bij de engel en hem even aaien en met hem praten. Mooier kan het niet.

Madonna

Steensoort: Speksteen

Een langgekoesterde wens ging in vervulling. Mijn eerste steen. Het begin van iets heel moois in mijn leven. Lang en smal was deze steen, met die typisch magische, groenige, doorschijnende kleur. Later bedacht ik dat ik zo goed als zeker geïnspireerd werd door het lichtgevende Mariabeeld van mijn moeder. Als kind stopten we dit wel eens onder onze dekens ’s nachts. Waanden we ons veilig. Mijn koor gaf het beeld op 15 september 2019 als afscheidscadeau aan Fons Boom, pastoor van Engelen. En zo staat het nu in de abdij van Berne in Heeswijk. Fons reageerde in zijn dankwoord als volgt: “Een prachtig Madonna-beeld van Riet; half uit de steen komend, nog in de steen gevat. Maria zal er pas uitkomen als haar zoon in de publiciteit komt: het gaat tenslotte niet om haar maar om Jezus. Een mooi beeld van bescheidenheid en dienstbaarheid.”

Iconen (studie)

Steensoort: Keniastone (beige/oranje/rood)

Het idee komt van werk van keramist/schilder Potters. Mijn vierde werk met een religieus tintje… De uitdrukking van de gezichten spreekt me erg aan. Bedeesd bekijken ze vanuit hun beschutte holletje de wereld met een mengeling van verwondering en een zekere naïviteit. Prachtige kleur trouwens, met die rode strepen er doorheen. De steen was echter gelaagder dan ik dacht en dus lastig te bewerken, vooral bij die fijne gezichtjes. Een echt precisiewerkje, om over het schuren en polijsten ervan maar te zwijgen. Ik ben hoe dan ook zeer aan ze gehecht geraakt.

Warme voeten

Steensoort: Speksteen

In een interieurblad zag ik een afbeelding van een prachtige designkruik. Als ik dat nou eens in steen voor elkaar kon krijgen? Ik wist wat een werk dat ging worden met die vele groeven, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan... Het beeld is verkocht op de expositie 2019 van het Hakhok in Veldhoven. Aan een vriendin die in eerste instantie niet had gezien dat het van mij was. Hoe leuk is dat!

Vleugeltje

Steensoort: Witte albast

Een fijn, wit vleugeltje, zachtjes wiegend op een lange pin. De veertjes zijn allemaal met de hand ingekrast. Een foto van het vleugeltje werd gebruikt op de poster voor de aankondiging van de atelierroute Engelen 2017.

Zoete lieve vrouw (studie)

Steensoort: Speksteen

Al jaren was ik verliefd op een beeld in een nis boven tearoom De Roosencrans, hoek Hinthamerstraat / Nieuwstraat, Den Bosch. Uiteindelijk een foto genomen en er zelf een gemaakt. We hebben nu onze eigen Zoete Lieve Vrouw boven ons oude dressoir hangen.

Luisterend oor

Steensoort: Albast

Toen ik deze ongewolkte albast kocht lag hij in de regen mooi blauwgrijs te wezen. Ik was meteen verkocht: die kleur! Maar de steen gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij was niet alleen bikkelhard, maar liep ook makkelijk inwendige ‘kneuzingen’ op tijdens het hakken en was bovendien nog eens lastig te schuren en polijsten. Al met al zo’n half jaar aan gewerkt. Weet niet of ik dat ooit nog eens over zou doen.. De associaties zijn niet van de lucht: een oor, een half hart, een foetus met navelstreng, de maan, iedereen ziet er iets anders in. Ik vind het prachtig.

Aangeschaft ter aankleding van de wachtruimte van een artsenpraktijk in Eindhoven.

Roze wolk

Steensoort: Speksteen

Mijn tweede steen. Gewaagd kleurtje. Geen vooropgezet plan, gaandeweg ontstond deze vorm. Voor- en achterkant zijn geheel anders, maar vormen toch een geheel. De wegen van de geest zijn ondoorgrondelijk. Met veel plezier aan gewerkt, vandaar de titel.

Aandacht

Steensoort: Speksteen

Ingetogen moest het worden en als het íets geworden is, dan wel dat. Het proces heeft al met al veel tijd in beslag genomen; ons hakkerscollectief had de hoop al opgegeven dat het ooit nog af zou komen. Het beeld had blijkbaar zijn tijd nodig, Sommige mensen reageren erg sterk op dit beeld, het doet ze wat.
Wat heb ik me vergist in deze steen! Meer dan een jaar stond hij ongepolijst bij mij in huis. Ik vond de vorm alleen al erg mooi en dacht dat de steen zelf qua tekening niet veel voorstelde. Totdat ik hem ging polijsten voor een expositie. Ik stond paf. Prachtige kleur, mooie tekening. Dubbel mooi dus nu. De titel wilde maar niet komen, uiteindelijk werd het ‘Aandacht’. Aandacht in alles wat je doet. Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag.

Engelengeduld

Steensoort: Chinese speksteen

Een bijzonder verhaal. Mijn eerste grote steen. Twee abstracte engelenvleugels, de maakster afkomstig uit Engelen én er lange tijd over gedaan: de titel schoot me destijds pas één dag voor een expositie te binnen. Engelengeduld werd dat weekend verkocht aan een bijzonder aardig echtpaar dat nog een zesde beeld zocht ter completering van hun modeltuin. Tot mijn grote verbazing bleek later dat mijn beeld wonderwel paste bij hun andere beelden. Alles klopte!

Oerschelp

Steensoort: Speksteen (groen-grijs gestreept)

Schelpen fascineren mij. Geen wonder dat ooit een steen eraan moest geloven. Een kleine oerschelp, gekocht bij de groene Poort in Boxtel, diende als voorbeeld. Een groen-grijs gestreepte speksteen als werkterrein. Wat een strijd om die mooie gebogen lijn er in te krijgen! En wat liepen de strepen in de steen mooi mee met die lijn! De welving aanbrengen aan de achterzijde was een ander verhaal, dat viel  niet mee. Maar wat een plezier om te schuren en polijsten! En voor wie goed kijkt: met een beetje fantasie zie je bovenaan zowaar een paar spekgladde babybilletjes!

Heeft u nog vragen over een van de beelden neem dan contact op met de kunstenares. U vindt een contact formulier op de pagina "over mij".