Achtergrondinformatie

Ik ben letterlijk uit de klei getrokken. Als kind van polderpioniers verruilde ik op vijfjarige leeftijd de Zeeuws-Vlaamse klei voor de Flevoklei. De weidsheid, de natuur en het boerenleven leerden me dat schoonheid overal is en slechts ogen nodig heeft om gezien te worden. Dit riep bij mij het verlangen op schoonheid tot uitdrukking te brengen. In eerste instantie in klei.

Mijn eerste leermeesteres was keramiste Sjannie Dorff uit Nieuwkuijk. In 1997 begon ik in haar atelier te werken. Ik heb dat met veel plezier gedaan en veel van haar geleerd. Dit resulteerde in 2003 in mijn eerste expositie in medisch centrum de Lage Leun in Engelen.

Met mijn hakcollega's in Het Hakhok
Moeder aarde in wording

Keramiek

Klei heeft voor mij twee belangrijke functies: het is een prachtig middel om te aarden en het biedt de mogelijkheid het onzegbare een eigen taal mee te geven. Met een beetje geluk geven zowel de maker als het materiaal (en wellicht ook de ontvanger) zich bloot. De ene keer volg ik een vooropgezet plan, de andere keer ontstaat het beeld al werkend. De met de hand opgebouwde vormen kunnen ingetogen zijn, maar ook uitbundig, zijn vaak figuratief, soms abstract. Hoewel ik regelmatig hoor dat ik echt een herkenbare stijl heb, is deze wat mij betreft nog steeds in ontwikkeling.

Zelf omschrijf ik een groot deel van mijn keramisch werk als ‘Kunst met een knipoog’. De Brabantse broeder, Martha’s kippetje, Dushi, de blote mannetjes met hun dikke buiken en miniklokkenspelletjes, de dames op het strand in ‘Lekker weertje’, de voluptueuze zwemtaarten: ze maken me aan het lachen. Ook beelden die net niet kloppen blijven altijd leuk.

De beelden zijn gemaakt van zowel fijne als grovere klei en worden uit ringen opgebouwd. Voor de kleur wordt gebruik gemaakt van glazuur en kleurpigmenten.

Beeldhouwwerk

Later ontdekte ik een nieuwe grote liefde: beeldhouwen. Een regelrechte openbaring. Anders dan klei geeft een steen zich niet zomaar gewonnen. Met heel veel geduld en noeste arbeid een beeld bevrijden uit een al dan niet harde steen is een heel gevecht. Maar een prachtig gevecht dat heel veel uithoudingsvermogen vergt. En dan heb ik het nog niet over het schuren en polijsten! Maar áls het beeld dan eindelijk in de was wordt gezet en met een zachte doek glanzend wordt gewreven, openbaart de steen zich in al zijn schoonheid en lijkt het gehele proces verdacht veel op een bevalling en het beeld op de baby: natúúrlijk de allermooiste van de hele wereld!

Ik heb tot zover gewerkt met  speksteen, serpentijn, albast, Keniastone,  Cobalt, Ruwinka en Belgisch hardsteen. Er valt gelukkig nog meer te ontdekken op dit gebied.

Exposities

Ik heb de afgelopen jaren o.a. geëxposeerd in het voormalige Carolusziekenhuis, het Liduina ziekenhuis in Boxtel, het Innovatiehuis in ’s-Hertogenbosch, bij beeldhouwerscollectief  Het Hakhok in Veldhoven, de atelierroute in Engelen en op de Open Tuinendag ’s-Hertogenbosch.

Contactformulier

Heeft u vragen over een van mijn werken of bent u geïnteresseerd in het aankopen van een van mijn werken, dan kunt u via dit formulier contact met mij opnemen. Ook indien u een opdracht heeft voor een kunstwerk kunt u mij contacteren.